De statistieken na de introductie van Apple's Activation Lock, de eerste versie van een 'kill switch' op smartphones, tonen een opvallende sterke daling aan bij aantal diefstallen van iPhones en iPads. De functionaliteit maakt een smartphone op afstand onklaar.

Na de introductie in september 2013 met iOS 7 ging het aantal diefstallen in New York met 19 procent omlaag. In Londen daalde het 24 procent en in San Francisco zelfs 38 procent. Dit terwijl in al deze steden het aantal gestolen Samsung-telefoon juist steeg.

Genoeg om ook Google en Microsoft na een jaar lang praten over de streep te trekken. Dat melden Amerikaanse wetshandhavers aan Webwerelds zustersite PCWorld. Later vandaag zullen de Amerikaanse politie en justitie ook de introductie van een standaard kill switch op Android (dat met 'Apparaatbeheer' al een soortgelijke functie kent) en Windows Phone aankondigen.

Verzet en discussie

Eerder was er verzet vanuit de telefoonindustrie. Die industrie, verenigd in de lobbygroep CTIA, geeft de voorkeur aan het eigen plan van een grote database van gestolen telefoons. Toch tekenden in april de grote mobiele spelers én providers vrijwillig een intentieverklaring voor de invoering.

Desondanks blijft er discussie over de manier waarop. Opt-in of default? Volgens de bronnen van PCWorld winnen de aanhangers van dat laatste. Het wetsvoorstel schrijft namelijk voor dat nieuwe telefoons standaard worden geleverd met een default ingeschakelde kill switch die de telefoon op afstand kan wissen en uitschakelen. De functie uitzetten door de gebruiker blijft echter altijd een optie.