Google heeft getracht de meest optimale en ultieme begrijpelijke SSL-waarschuwing te maken en die te tonen in de Chrome-browser. Maar heeft daarin gefaald, zegt het bedrijf nu in een nieuw rapport. Gebruikers begrijpen niet waar de waarschuwing op slaat, en negeren het simpelweg. Google broedt nu op een nieuw alternatief.

Google heeft een nieuwe SSL-waarschuwing ontworpen met de kennis die beschikbaar was over het falen van eerdere waarschuwingen en het gebruikersgedrag daarop. De ultieme SSL-waarschuwing is vervolgens getest in micro-enquetes en een live experiment in de Chrome-browser, versie 37. En Google faalde, zo zegt het bedrijf zelf.

Tekort aan begrip is teleurstellend, vindt Google

"We hebben gefaald in ons doel een breed begrepen waarschuwing te maken", concludeert Google. "In alle soorten en maten die we als waarschuwing hebben getest, is het aantal gebruikers dat het begrijpt stukken lager dan wat wenselijk is." Google noemt dat "teleurstellend" omdat het begrijpen van een waarschuwing te prefereren is boven het blinde vertrouwen van meldingen van Google, of liever gezegd, Chrome.

Dat het experiment deels goede resultaten bood in het aantal mensen dat de waarschuwing ter harte nam, blijkt vooral te komen uit dat blinde vertrouwen in de meldingen van de browser, en niet uit het begrijpen van de boodschap. Dat verbaast Google. "We wijten dat lage begrip aan de complexiteit van het ontwerpen van een SSL-waarschuwing dat zowel kort, niet-technisch, simpel en specifiek is." Google roept anderen op hierover mee te denken.