Google heeft besloten om toch wachtwoorden te gaan verbergen in de Chrome-browser. Gebruikers kunnen nu nog op eenvoudige wijze de in de browser opgeslagen wachtwoorden tevoorschijn toveren. Maar Google introduceert een nieuw systeem. De functie zit op dit moment alleen in de nieuwste Chromium-versie van Mac. Chromium is de open source-basis waar Chrome op is gebaseerd.

Windows overgeslagen?

Onduidelijk is nog wanneer de functie wordt uitgerold naar de public release van de Google-browser. Windows-gebruikers worden helemaal (nog?) niet voorzien van de extra beveiliging voor opgeslagen wachtwoorden. Bij de nieuwe wachtwoordbeveiliging kunnen gebruikers één hoofdwachtwoord instellen voor alle bewaarde log-ins en wachtwoorden.

Klik voor groot

Google gaat de authenticatie ook actief aanbieden, zo meldt Chromium-ontwikkelaar François Beaufort op sociaal netwerk Google+. Na de nieuwe inlog blijven de wachtwoorden één minuut zichtbaar. Daarna zitten we weer 'op slot'. De eerste reacties van gebruikers op Beauforts bericht zijn positief, waarbij sommige nog net niet smeken om de functie ook naar Windows te brengen.

Tot die tijd blijft het mogelijk om via ‘chrome://settings/passwords’ met twee drukken op de knop iemands volledige lijst met gebruikte wachtwoorden te onthullen. Wanneer een Chrome-gebruiker dus even zijn draaiende pc verlaat, is een printscreen of foto snel gemaakt om alle wachtwoorden buit te maken.

[disclaimer] Computervredebreuk op eigen risico [/disclaimer]

Dit is een beveiligingskwestie die overigens ook bij Firefox gewoon mogelijk is. Concurrenten Safari (van Apple) en Internet Explorer (van Microsoft) houden standaard weer wél alle wachtwoorden verborgen.