Eric Grosse, het hoofd van de afdeling die beveiligingstechnologie bij Google ontwikkeld, zegt in een blogpost dat het bedrijf zoveel mogelijk gebruikers van zijn software en diensten rechtstreeks benadert. Daarbij worden ze aangeraden een aantal stappen te ondernemen die moeten leiden tot meer veiligheid en privacy.

Google zegt dat gebruikers van zijn browser Chrome inmiddels zijn beschermd vanwege de laatste update die het bedrijf heeft gedaan. Daardoor worden de valse ssl-certificaten van DigiNotar niet meer geaccepteerd. Niettemin vindt Google dat er voor de zekerheid nog een aantal andere stappen moeten worden gedaan.

Wachtwoord veranderen

Het eerste dat de gebruikers moeten doen is hun wachtwoord veranderen. Google vraagt zelf als gebruikers willen inloggen op hun account of de gebruikers zijn wachtwoord wil veranderen, maar wil het voor de zekerheid nog extra benadrukken.

Daarnaast zegt Google dat gebruikers moeten nagaan welke websites en applicaties toegang hebben tot dat account. Mocht er plots een onbekende site of applicatie tussen zitten, moet die worden geblokt.

Ook lijkt Google het verstandig dat gebruikers kijken welke mailadressen staan genoteerd om berichten naartoe te forwarden. Verdachte adressen moeten worden gewist. Als laatste tip geeft het bedrijf dat gebruikers goed moeten opletten of er waarschuwingen opduiken in de browser als er gesurft wordt. “Klik dan niet verder", schrijft Grosse.

Hulp bij accountkaping

Google heeft een aparte paginasectie voor gebruikers van wie het account toch is gecompromitteerd. Via een checklist worden alle opties langsgegaan en kan snel worden nagegaan waar het is misgegaan.

Lees alle berichtgeving van Webwereld over DigiNotar op de dossierpagina.