Google is in 2011 gesommeerd de volledige e-mailgeschiedenis van twee IJslanders die betrokken zijn geweest bij Wikileaks door te spelen aan de Amerikaanse overheid. De twee, Smari McCarthy en Herbert Snorrason, zijn beiden tijdelijk betrokken geweest bij Wikileaks. McCarthy is een internetactivist en computerprogrammeur die tot 2010 voor Wikileaks werkte, Snorrason was twee maanden lang de admin van een beveiligde chatroom van de Wikileaks-website.

Pas in mei van dit jaar heeft Google toestemming gekregen om vrijwilliger Snorrason te informeren over het geheime bevel. Volgens berichtgeving van Wired is dit de eerste bevestigde zaak dat de overheid Wikileaks-gerelateerde e-mailaccounts in bezit heeft. Eerder zijnTwitter-accounts opgeëist, waaronder die van XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp.

Google moet metadata leveren

In deze nieuwe opvraging heeft Justitie de volledige metadata van de Gmail-accounts opgevraagd. Dat betekent dat naast alle e-mails ook alle opgeslagen drafts, verwijderde berichten, de bestandsgrootte en lengte van elke e-mail plus alle e-mailadressen die ooit in contact met de twee IJslanders zijn geweest zijn opgeëist.

De twee IJslanders gaan gezamenlijk in een blogpost in op de zaak. “Een bewijs dat het tijd wordt om een einde te maken aan de toezichtsstaat, voordat het laatste beetje democratie dat we hebben volledig verdwijnt”, schrijven zij. Beide verdachten laten weten hun Gmail-account nooit hebben gebruikt voor belangrijke zaken maar waarschuwen andere gebruikers die dat wel doen. Snorrason vraagt zich op zijn eigen website hardop af welke informatie er naast zijn Google Account nog meer is opgeëist door Justitie.

Het rechterlijke bevel dat Snorrason ter informatie ontving van Google blijkt geredigeerd:

Order-EC105