Google wrijft het er even in: de actie van Microsoft om eigenhandig door de Hotmail-inbox van een blogger te neuzen om een intern lek te achterhalen is foute boel.

Geen rechter nodig

Vorige week ontstond een storm van verontwaardiging toen bleek dat Microsoft zonder gerechtelijk bevel de Hotmail-inbox van een blogger had doorzocht, om een lekkende medewerker te kunnen achterhalen.

Alhoewel zeer dubieus, zijn dergelijke acties gedekt door de gebruikersvoorwaarden van Microsoft's diensten. Ook concurrenten als Apple, Yahoo en Google geven zichzelf zulke rechten in vergelijkbare clausules in hun voorwaarden.

Google: nog nooit gesnuffeld

Maar gebeurt het ook? Ja, aldus techblogger Michael Arrington, die de beschuldiging uitte dat Google jaren geleden 'bijna zeker' ook zijn Gmail-inbox heeft doorzocht, op zoek naar een Googler die informatie aan Arrington zou hebben gelekt.

Google ontkent echter: "Mike doet hier een serieuze beschuldiging: dat Google mailtjes van zijn Gmail-account opende om een lek te onderzoeken," aldus Google-jurist Kent Walker tegen Recode. "Onze voorwaarden staan dat weliswaar inderdaad toe, maar dit hebben we nog nooit gedaan en ik kan me bijna geen situatie voorstellen dat we een lek op een dergelijke manier onderzoeken."

Automatisch meelezen

Google leest overigens wel alle Gmail-inboxen geautomatiseerd, om spam tegen te houden, mail te kunnen rubriceren én er advertenties bij te tonen. Tegen deze praktijk lopen diverse rechtszaken en een PR-campagne van Microsoft.