Vorig jaar december startte Google met zijn eigen url-verkorter, in eerste instantie alleen via de Google Toolbar en RSS-dienst Feedburner. Nu heeft het ook een website opgetuigd waar iedereen naar hartelust zijn lange url’s kan krimpen.

Goo.gl moet de snelste, veiligste en betrouwbaarste url-verkorter op het web worden, blaast Google hoog van de toren. Het heeft hiervoor onder meer zijn spamfilter van Gmail (gebaseerd op Postini-technologie) ingezet om links te scannen. Verder is de snelheid de afgelopen maanden verdubbeld, meldt het bedrijf. In mei kwam goo.gl al als beste uit de bus in een vergelijkende test van verkorters door Watch Mouse.

Statistieken en QR code

Daarnaast toont Google voor ingelogde gebruikers allerhande statistieken: hoe vaak is er op de korte link geklikt, waar en in welke browser op welk besturingssysteem. Goo.gl biedt niet de mogelijkheid om zelf url’s te definiëren (custom url) of de dienst te gebruiken met een eigen domein. E zit wel een leuk extraatje bij, voor elke verkorte url genereert goo.gl ook een QR code, zoals hieronder is weergegeven. Smartphones gebruiken die code om te surfen naar een website.

T.co

Google is de zoveelste url-verkorter die er afgelopen jaar is bijgekomen. De hele ‘branche’ kijkt echter met angst en beven uit naar de uitrol van t.co, de url-verkorter van Twitter. Deze maakt andere verkorters overbodig, ten minste op Twitter zelf. Alle url’s die worden gepost op Twitter, lange of reeds verkorte, zullen binnenkort door t.co worden gehaald.