In het verhaal op de website van Larry Page zit een verborgen link naar Hooli XYZ. Google staat model voor het fictieve techbedrijf Hooli uit de serie Silicon Valley en XYZ is in het verhaal de 'droomafdeling' van het conglomeraat waar echte innovatie zou moeten worden uitgedacht.

Lees ook: Google splitst zichzelf op

Verborgen links verboden

De link zit in de achtste alinea, op de punt achter de zin: "Sergey and I are seriously in the business of starting new things. Alphabet will also include our X lab, which incubates new efforts like Wing, our drone delivery effort." De verborgen link gaat naar televisiezender HBO's site van Hooli's innovatiecentrum.

De zoekmachine verbiedt het gebruik van verborgen links, zo merkt SEO-blog Searchengineland op. Het beleid stelt: "Het verbergen van tekst of links in uw inhoud om de positie in de zoekresultaten van Google te manipuleren kan als misleidend worden gezien en is een schending van de Richtlijnen voor webmasters van Google."

Strafpunten voor abc?

Schending van deze regels kan leiden tot een lagere ranking van de site (in dit geval de officiële bedrijfspagina abc.xyz) of zelfs tot volledige verwijdering uit de zoekmachine. Zo'n vaart zal het heus niet lopen met de site van de Google-oprichter, maar het is opvallend dat Page met het grapje zelf geen goed voorbeeld stelt.