Gisteren heeft Googles juridisch adviseur Nicole Wong de wijziging aangekondigd tijdens een paneldiscussie over online privacy in het Californische Mountain View. "In maart 2007 meldden wij dat de bewaartijd van persoonlijke data tot 18 maanden zou worden beperkt. Nu gaan we die periode terugbrengen naar negen maanden", aldus Wong in The Register.

Negen maanden

Google bewaarde de gegevens aanvankelijk 18 maanden. Die bewaarperiode zou nodig zijn om de service te verbeteren en onder andere een accuraat zoekresultaat en een veilig systeem te garanderen, zo liet het internetbedrijf eerder dit jaar weten. Volgens Wong zijn Googles techneuten nu zover dat zij slechts negen maanden nodig hebben.

Vastberaden

Jim Dempsey van het Center for Democracy and Technology meent echter dat Google onder druk is gezet door EU-waakhonden om de bewaartijd van zoekdata te beperken. Later gisteravond gaf Wong toe dat het besluit een reactie is op de kritiek van beleidsmakers en privacytoezichthouders van de Europese Unie. Dit werd gisteren bevestigd op Googles bedrijfsblog.

Volgens Wong moet Google nog besluiten hoe de persoonsgegevens anoniem gemaakt zullen worden. Waarschijnlijk zal er iets aan de ip-adressen worden gewijzigd, waardoor deze niet meer kunnen worden gerelateerd aan een bepaalde computer of gebruiker, "maar we zijn vastberaden om het voor elkaar te krijgen", aldus Googles privacymedewerkers op de blog.