Google krijgt er weer van langs van Britse politici omdat het niet alleen te weinig doet tegen piraterij maar dat zelfs nog steeds faciliteert. Menen diezelfde politici. “Google faalt nog steeds in het voorkomen dat consumenten rechtstreeks worden geleid naar illegaal en copyrightschendend materiaal met het zwakke excuus dat sommige van die sites wellicht ook wat legale content bevatten”, citeert The Guardian parlementarier John Whittingdale, voorzitter van de commissie voor cultuur, media en sport.

“De doorgaande promotie van illegale content door de zoekmachines is simpelweg onacceptabel en pogingen om hieraan een einde te maken blijken vruchtenloos”, zegt Whittingdale verder. De parlementaire commissie heeft een rapport uitgegeven waarin zware kritiek wordt gegeven op Google, waarbij de zoekgigant wordt aangeduid als één van de belangrijkste internetbedrijven die zelfs beleidsmakers beïnvloeden op het hoogste niveau.

Minister heeft minder invloed dan Google

In het rapport wordt de minister van Business geciteerd, Lord Younger, die de parlementariërs vertelde dat Google een betere toegang heeft (“om welke reden dan ook”) tot “higher levels” in Downing Street 10 dan hij. Downing Street 10 is het kantoor van minister-president Cameron.

De politici halen cijfers aan van de Britse muziekorganisatie BPI, die zegt dat 61 procent van de top-10 sites in een zoekopdracht op Google naar populaire artiesten illegaal materiaal aanbiedt. Vorig jaar zou dat 63 procent zijn, volgens de parlementariërs een bewijs dat Google er weinig tot niets aan doet.

Google: "20 miljoen links in een maand tijd verwijderd"

Google bestrijdt dat. “We hebben alleen al in de afgelopen maand meer dan 20 miljoen links naar piratencontent verwijderd uit onze zoekresultaten. Zoeken is ook niet het probleem. In Groot-Brittannië gebruikt maar 8 procent van alle copyrightschenders Google om bijvoorbeeld films te vinden en 13 procent om muziek te vinden. Google werkt harder dan wie dan ook om de muziek- en filmindustrie te helpen hun content online te beschermen.”

De parlementariërs willen nu met hun rapport in de hand de regering onder druk zetten de Online Copyright Economy Act in te passen in de huidige wet op de Digitale Economie. Daarmee zouden internetdienstverleners (isp’s) hun klanten die copyrightschendend materiaal downloaden, een waarschuwing moeten sturen.