De Amerikaanse overheid is in gesprek met de Europese Unie om immuniteit te krijgen voor datalekken in Europa, meldt The Guardian op basis van gelekte documenten. Die documenten zijn in handen van de Associated Whistleblowing Press, zo blijkt. De onderhandelingen tussen Europa en de VS gaan over de Trade in Services Agreement (Tisa) en vinden plaats in het Zwitserse Genève.

Een van de lobbygroepen die zich actief bezig houdt met de onderhandelaars in Genève is de Coalition of Services Industries (CSI), waarvan onder meer Google, IBM, AT&T en Mastercard lid van zijn, schrijft The Guardian. Volgens de Europese Commissie is een akkoord rond Tisa nodig om Amerikaanse bedrijven hun diensten te kunnen aanbieden in Europa, "wat leidt tot meer keuze en lagere prijzen".

Tegen elke regeling

Viviane Reding, voormalig Eurocommissaris en nu lid van het Europees Parlement, is namens de handelscommissie van het EP de rapporteur over Tisa en zij zal met haar advies aan het parlement een belangrijke rol spelen in de eventuele aanvaarding van het verdrag door het EP. Maar ze heeft al getweet dat zij tegen elke regeling zal stemmen die het recht op privacy zal ondermijnen.