Documenten die zijn opgeslagen in de zakelijke clouddienst Google Apps zijn nu eenmaal te bekijken door gebruikers met een Google Account. Delen buiten het domein van een Apps-gebruikend bedrijf vereist dit ook. Binnenkort hoeft dat niet meer. Google wijzigt dit nu, per direct voor bedrijven die op het rapid release-schema zitten, en binnenkort voor gewone Apps-gebruikers.

Gemak om te delen, met iedereen

"We maken het makkelijker om Docs, Slides en Drawings te delen met mensen die geen Google Account hebben", blogt de cloudaanbieder. Voor het bewerken van een document, of het toevoegen van reacties erop, is nog wel inloggen met een Google Account vereist. Indien een link naar zo'n gedeeld bestand uitlekt, kan iedereen het inzien.

Zodra de bedoelde ontvanger een Google Account aanmaakt en daarmee het bestand benadert, is het accountloze delen automatisch uitgeschakeld. De openbare link werkt simpelweg niet meer. Gebruikers die met een Google-inlog een document bekijken, komen dan op de permissielijst voor gedeelde toegang. Beheerders van Apps-omgevingen kunnen het delen van documenten buiten hun bedrijfsdomeinen uitschakelen.