Google maakte donderdag bekend dat de data binnen enkele dagen wordt overgedragen. Eerder deze maand lag de zoekgigant in de clinch met de Duitse privacy-autoriteit, die toegang tot de data wilde. Google zei toen niet zeker te weten of dat wel legaal is. Ook in Nederland loopt een onderzoek tegen het vergaren van wifi-data door Google.

Google verzamelde drie jaar lang wifi-data met Street View-auto's van onbeveiligde netwerken. Van die netwerken werden e-mailconversaties en ander verkeer afgeluisterd. De zoekgigant noemt het verzamelen van die data zelf een fout. Het gaat mis doordat in 2006 eigen experimentele code per ongeluk werd verwerkt in de software van de Street View-wagens. Toen het probleem eenmaal werd ontdekt, zijn alle Street View-auto's stopgezet.

Verprutst

De reeds vergaarde data is binnen het netwerk van Google apart gezet en wordt niet gebuikt. Zelf stelde de zoekgigant voor de verzamelde data door een onafhankelijke derde partij te laten vernietigen. De privacy-autoriteit uit het Duitse Hamburg wil de verzamelde data inzien, en deed meerdere verzoeken om dat voor elkaar te krijgen.

Google maakt bekend dat de juridische drempels uit de weg zijn geruimd. Zowel Duitsland, Frankrijk en Spanje krijgen inzicht in de verzamelde data. "We hebben het verprutst, laten we daar heel duidelijk over zijn", zegt Google ceo Eric Scmidt over de kwestie tegen de Financial Times.

Het CBP, dat eerder bekend maakte ook een onderzoek te doen, wil niet ingaan op de nieuwe ontwikkelingen. "Het CBP werkt nauw samen met andere Europese toezichthouders, maar hangende het onderzoek doen we geen mededelingen."