Op de officiële Latlog blog van het bedrijf liet Google weten een speciaal algoritme te gebruiken waarmee gezichten op foto's in de database van Google automatisch worden voorzien van een waas. Het bedrijf test de technologie uit op de foto's van Manhattan en zal bij succes verdergaan met de rest van haar database.

Gewenning

Volgens John Hanke, director van Google Earth en Google Maps is privacy altijd een groot probleem, zowel op juridisch als op sociaal gebied.

Hanke verklaarde de klachten tegen Street View als een periode waarin de consument moet wennen aan het nieuwe medium. Daarnaast onderkent hij dat Google zelf de grootste zorgen kan wegnemen.

Ophef

Na de lancering van Street View was er niet alleen ophef om de gezichten die te zien waren op de foto's, maar ook om de huizen. Een echtpaar uit Pittsburg trachtte Google aan te klagen, omdat het bedrijf foto's had gemaakt van hun huis. Hoewel het in de Verenigde Staten legaal is om huizen vanaf de straat te fotograferen, is het natuurlijk de vraag hoe dat in andere landen zit. Google fotografeert inmiddels ook straten in Europa.

Privacyproblemen vermijden

Google is zich echter bewust van het feit dat het fotograferen van gezichten op den duur een probleem kan worden en wil dit niet alleen uit juridische, maar ook uit sociale overwegingen aanpakken. Het bedrijf heeft een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van de technologie die gezichten onherkenbaar maakt.

Techniek niet perfect

Ook de techniek van Google is nog niet perfect. Soms ziet het algoritme foto's op aanplakbiljetten aan voor een gezicht en voorziet die van een waas. Hetzelfde geldt voor kunstwerken waarin gezichten verwerkt zijn.