Google werkt aan een tool om mensen makkelijker toegang te geven tot de procedure waarmee zoekresultaten over jezelf kunnen worden gefilterd uit Googles zoekmachine. Dat zegt Johannes Caspar, de commissaris voor informatiebescherming in het Duitse Hamburg.

De tool moet het proces automatiseren omdat Google voorziet dat het een leger aan medewerkers nodig heeft om toekomstige verzoeken af te handelen. Het Europese Hof stelde eerder deze week dat zoekmachines persoonlijke informatie van mensen niet meer mag tonen als het niet meer relevant is, of al te zeer de privacy schendt.

Tools worden verder uitgebreid

Het bedrijf heeft al enkele tools die mensen de mogelijkheid geeft bepaalde standaard info te laten uitfilteren, zoals handtekeningen, verzekerings- of paspoortnummers of bankgegevens. Die mogelijkheden worden nu uitgebreid en de tool wordt verder geautomatiseerd, schrijft de internationale newsservice van IDG, uitgever van Webwereld.

Google zegt in een e-mail dat het nog enkele weken gaat duren voordat het bedrijf helemaal de werking en logistiek eromheen op orde heeft. De Duitse databeschermingsorganisatie DPA pleit voor een Europabrede afstemming over de criteria van hetgeen onder het recht om te worden vergeten moet vallen.