Anti-virusbedrijf BitDefender ontdekte onlangs een nieuw Trojaans paard in Trojan.Qhost.WU, dat ervoor zorgt dat de reclamebanners van Google Adsense vervangen worden door andere reclame-uitingen. Google is hier natuurlijk niet blij mee, maar kan weinig tegen de trojan beginnen omdat de infectie plaatsvindt bij de gebruikers. Adsense zelf wordt niet aangetast.

Het is nog niet helemaal duidelijk of de banners de bezoeker omleiden naar schadelijke sites met malware of dat zij commerciële boodschappen bevatten. Attila-Mihaly Balazs, analist bij BitDefender vermoedt echter dat de banners naar schadelijke software verwijzen, aangezien het virus ook al via malware op de computer terecht is gekomen,meldt ZDNnet. De infectie is vervelend voor de eindgebruiker, maar desastreus voor Google aangezien het bedrijf op deze manier niet meer kan garanderen dat haar advertenties ook daadwerkelijk worden getoond.

Volgens Nishad Herath, senior onderzoeker bij McAfee, kan Google weinig anders doen dan hopen dat gebruikers zich goed zullen beschermen tegen het virus: "Er is niets dat een bedrijf als dit kan doen om dit te bestrijden omdat het systeem niet op haar servers wordt aangepast, maar lokaal op de pc van gebruiker."

Als het virus daadwerkelijk om zich heen weet te grijpen, zullen de gevolgen voor Google aanzienlijk zijn, aangezien een advertentieprogramma valt of staat met betrouwbaarheid en bereik. Op het moment dat Google op grote schaal niet meer zou kunnen hardmaken dat een advertentie ook daadwerkelijk de eindgebruiker bereikt, verliest het populaire Adsense snel aan waarde.