Google Maps voor de iPhone is met open armen ontvangen en was binnen paar uur de populairste app in de App Store. Maar Google houdt zich waarschijnlijk niet aan de Nederlandse wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) omdat het geen ondubbelzinnige toestemming vraagt voor het verzamelen van locatiegegevens van gebruikers. Dat concluderen juristen na inspectie van de nieuwe app.

Google Maps opt-out locatie delen

Na installatie meldt Google namelijk dat het graag 'anonieme locatiegegevens' van gebruikers verzamelt om haar diensten te verbeteren. Het vakje hiervan staat echter al aangevinkt, het is dus een opt-out in plaats van een opt-in.

Opt-out volstaat niet

Dergelijke locatiedata zijn helemaal niet anoniem, concludeerde privacytoezichthouder CBP eerder dit jaar in een onderzoek naar TomTom.

“Het CBP oordeelde bij TomTom dat je uit locatiegegevens kunt afleiden waar iemand vermoedelijk woont. Die gegevens zijn dan dus aan te merken als persoonsgegevens. Wanneer Google dergelijke gegevens over afgelegde routes verzamelt, verwerkt zij persoonsgegevens, waarvoor toestemming moet worden verkregen," reageert privacy- en ICT-advocaat Mark Jansen van Dirkzwager.

Dit geldt hoogstwaarschijnlijk ook voor Google, al maakt het concern niet duidelijk welke data precies op welke manier worden verzameld en verwerkt. “Ik vermoed inderdaad dat hetzelfde ook geldt voor Google. En op een verwerking van persoonsgegevens is de Wbp van toepassing. De enige grondslag voor deze verwerking lijkt toestemming te kunnen zijn. Dat betekent in ieder geval dat een vooraf aangekruist vakje niet volstaat."

Misleidende interface

Daar sluit jurist Wouter Dammers van ICTRecht zich bij aan. “Het is ingekleed als opt-out, terwijl een opt-in nodig is. In zo'n geval eist de wet zelfs een ondubbelzinnige toestemming."

Google zou kunnen aanvoeren dat de gebruiker toch op de 'accepteren en doorgaan'-knop moet klikken, maar die vlieger gaat niet op. Deze knop gaat immers over het accepteren van de algemene voorwaarden en het privacybeleid, die noodzakelijk is voor de app. Het delen van locatiedata is facultatief om Google te helpen. De interface is dan ook misleidend en 'blinkt uit in vaagheid'.

Bovendien oordeelde het CBP bij TomTom dat de toestemming voor het verwerken van locatiedata niet samen mag met de algemene voorwaarden of privacybeleid. “Ze hadden dat los van elkaar moeten trekken", aldus Dammers.

Overigens toont iOS bij gebruik van de Google Maps-app nog een toestemmingspop-up voor het gebruik van locatie. Dit is echter het voor het weergeven van de huidige locatie op de kaart - nodig voor bijvoorbeeld navigatie - en dekt niet het verzamelen van locatiedata door Google.

Google: wel toestemming

Het CBP wil geen commentaar geven op 'dergelijke specifieke kwesties'. Google wil niet uitgebreid reageren maar stelt in een verklaring: “Het verzamelen van locatiegegevens gebeurt alleen met de toestemming van gebruikers. Zij kunnen er bovendien op ieder moment voor kiezen om dit weer uit te schakelen via de instellingen."