Eind mei rolde Google een nieuwe service uit, zodat zoektermen van gebruikers niet meer door providers of overheidsfilters kunnen worden bekeken. Via https://www.google.com komt een beveiligde verbinding tot stand tussen de browser en de servers van Google en is het verkeer daartussen versleuteld. De dienst was vooral bedoelt voor gebruikers in landen met minder liberale internet- en censuurwetten.

Filteromzeiling

Maar al snel ontdekten scholieren dat ze met versleuteld Googelen de zoekfilters die op veel scholen worden gebruikt ook konden omzeilen. Veel scholen blokkeren bepaalde domeinen maar ook ‘verboden’ of ‘ongewenste’ zoektermen.

Het antwoord van de schoolbeheerders op deze slimme pupillen was het volledig blokkeren van https op het Google-domein. Maar voor organisaties die echter ook Google Apps (Premier of Education) gebruiken had dit tot gevolg dat ook alle Apps diensten onbereikbaar waren, omdat die ook via https lopen.

Apart subdomein

Gisteren rolde Google de oplossing uit: een nieuw subdomein voor versleuteld zoeken: https://encrypted.google.com. Nu hoeven beheerders die willen filteren enkel dat subdomein te blokkeren en kunnen ze wel gebruik blijven maken van andere Google-diensten die met een encryptieverbinding werken.

Maar voor schoolbeheerders geldt, geldt ook voor overheidsbeheerders in repressieve staten. Die kunnen nu ook eenvoudig het encrypted-subdomein blokkeren. Daarmee lijkt de meerwaarde van de dienst nog beperkter dan eerst.

Overigens ondersteunt het Nederlandse domein Google.nl geen encryptie. Wie toch versleuteld in het Nederlands wil zoeken kan echter op https://encrypted.google.com/webhp?hl=nl terecht.