Een ontwikkelaar heeft root-toegang gekregen tot de Google Nexus S op de dag dat die telefoon uitkwam. Met root-toegang is het mogelijk om applicaties op een telefoon te installeren die meer rechten nodig hebben dan normaal toegestaan. Ook kunnen gebruikers een aangepaste versie van Android (‘custom rom’) op het toestel zetten.

Een paar uur na lancering

De hacker die de telefoon volledig open wist te krijgen is ‘Koush’, de man achter de populaire Cyanogenmod firmware voor Android telefoons. Een paar uur nadat de Nexus S in Amerika te koop was, plaatste hij op een forum al een uitleg waarmee gebruikers root-toegang tot de telefoon kunnen krijgen.

Gebruikers die de uitleg van deze hacker volgen plaatsten overigens ook direct een recovery menu op de telefoon. Daarmee zou het in de toekomst eenvoudiger moeten zijn om er custom roms op te plaatsen.

Geen strobreed in de weg

Het lijkt erop dat Google ‘Koush’ geen strobreed in de weg heeft gelegd heeft bij het rooten. Dat is mogelijk te verklaren omdat de Nexus S de referentietelefoon voor ontwikkelaars van Google is. De telefoon is bedoeld om hen te laten zien wat er allemaal met Android 2.3 mogelijk is.

Veel andere fabrikanten van Android telefoons gaan juist erg ver om het rooten van telefoons tegen te gaan. Zo maakt HTC een toestel voor de Amerikaanse T-Mobile dat automatisch wordt teruggezet naar de fabrieksinstellingen als er mee gerommeld is. Motorola maakt zijn Droid X zelfs volledig onbruikbaar na een hackpoging.

Android 2.3 op andere telefoons

Door de hack van de Nexus S is het nu ook mogelijk om de systeembestanden van het toestel op een computer uit te lezen. Ontwikkelaars kunnen die bestanden gebruiken om Android 2.3 te porten naar toestellen waar die versie van het besturingssysteem momenteel nog niet op draait.

De Samsung Galaxy S lijkt de eerste gegadige voor een zelfgemaakte versie van Android 2.3. Dat toestel lijkt hardwarematig veel op de Nexus S.

Google heeft gisteren de broncode van Android 2.3 vrijgegeven. Het vorige toestel van de zoekgigant, de Nexus One, krijgt binnenkort ook een update naar dat besturingssysteem.