Google heeft technicus David Barksdale in juli ontslagen omdat hij zich toegang had verschaft tot tenminste vier accounts van gebruikers. Barksdale was één van de medewerkers bij Google die toegang had tot de backend van het systeem. Hij misbruikte dat recht door gebruikers te bespioneren, meldt tech-blog Gawker.

Gechanteerd

Volgens een anonieme bron op die website zou het gaan om GMail-, GTalk- en Google Voice-accounts van minderjarigen waar Barksdale bevriend mee was. Gawker geeft aan dat het niet om seksuele contacten ging. Barksdale zou de kinderen wel gechanteerd hebben met de informatie waar hij toegang toe had.

Logboeken

In een reactie op het artikel zegt Bill Coughran, vice-president of engineering bij Google, dat Barksdale inderdaad ontslagen is omdat hij de interne regels van het bedrijf heeft overtreden. “We bekijken zorgvuldig hoeveel medewerkers echt toegang tot de systemen nodig hebben”, voegt hij daar aan toe. “Ook updaten we onze beveiligingsmiddelen regelmatig”.

Volgens Coughran investeert Google steeds meer tijd in het controleren van de logboeken om na te gaan of deze beveiligingsmaatregelen wel afdoende zijn. Maar de vice-president voegt daar aan toe dat er altijd mensen toegang blijven houden tot de systemen om te zorgen dat deze goed blijven werken.

Tweede keer

Het is niet de eerste keer dat een medewerker van Google ontslagen is vanwege het inzien van privégegevens. Google laat aan het weblog TechCrunch weten dat er al eerder iemand is ontslagen om die reden. De zoekgigant benadrukt dat er toen geen minderjarigen bij betrokken waren.