Google handelde als de bliksem na het bekend worden van de resultaten van een studie naar overtreding van Chrome-beleidsregels en schakelde 192 extensies voor de browser uit. Overigens zonder daar gebruikers of de makers van de add-ons over te informeren.

Het onderzoek van de Universiteit van Berkeley liet zien dat vijf procent van de gebruikers werkte met een extensie die als 'ad-injector' kan worden bestempeld. Securityexperts waarschuwen al jaren voor de gevaren van de risico's van kwaadaardige extensies, maar tot voor kort liet Chrome de meeste plug-ins ongemoeid. Wel liet het bedrijf al langer bij 'potentially unwanted programs' of PUP's, zoals antivirusfabrikanten ze noemen, al waarschuwingen zien over mogelijk schadelijke gevolgen.

Chrome-malware staat niet op zichzelf

Sinds januari ontving Google ruim 100.000 klachten van Chrome-gebruikers over advertenties die bij gebruik van extensies opeens te zien waren. Uit de studie blijkt dat ad-injectors ook gebruikers van browsers als Internet Explorer en Firefox teisteren. Op 1 mei worden de volledige resultaten gepubliceerd en zullen we er bijvoorbeeld achter komen welke extensies niet zo braaf zijn geweest.

survey solutions