Google heeft dinsdag op zijn blog een nieuwe functionaliteit voor Google+ aangekondigd waarmee zakelijke gebruikers op een veiliger manier informatie kunnen uitwisselen. Via afgeschermde communities kunnen conversaties op het sociale netwerk plaats gaan vinden waarbij de beheerders aangeven wat wel en niet beschikbaar is voor een breder publiek. Beheerders kunnen bij het aanmaken van een community aangeven of deze voor alle aangesloten Google+ leden toegankelijk is, of alleen op uitnodiging benaderd kan worden.

Veilig delen

Communities maken al langer deel uit van Google en zijn ingericht om mensen rond verschillende onderwerpen te laten discussiëren. Met de nieuwe functionaliteit hoopt Google+ bedrijven te overtuigen dat zij op een veilige manier bedrijfsgevoelige informatie via het netwerk kunnen delen.

Beheerders zijn nu in staat om communities standaard alleen voor leden van de eigen organisatie op te stellen. In een gesloten community kunnen leden naast berichten opstellen ook bestanden delen afkomstig van Google Drive en video’s, foto's en evenementinformatie delen. Een beheerder kan voor zo’n community nu ook consultants, businesspartners en klanten uitnodigen. Daarmee volgt Google+ het businessmodel van gespecialiseerde zakelijke sociale netwerken als Yammer, Socialtext en Salesforce.com Chatter.