De recent hernoemde Android Market (dat nu Play heet) biedt bepaalde Samsung-toestellen een systeemupdate aan die dat helemaal niet is. In het My Apps-deel van Play duikt plots een Russische mail-app op, die na installatie de standaard mailclient op Samsungs Android-smartphones vervangt. Gebruikers reageren geschrokken; zij vrezen dat dit een mogelijk malafide app is.

Root-toegang nodig

De app in kwestie is van de Russische telco MTS en afkomstig van het bedrijf OJSC Mobile Telesystems. Die firma heeft niet Google's app store gekraakt, maar zijn app blijkt voorzien van dezelfde package-naam en certificaat als die voor Samsungs mail-app in Android. Doordat laatstgenoemde een systeemcomponent is, verzorgt Google Play de updates daarvoor.

Bijkomend probleem is dat de app vanwege de status als systeemonderdeel niet is te verwijderen. Tenminste, niet zonder root-toegang, meldt Android-blog Phandroid. De Russische mail-app zou geen kwaadaardige code bevatten, aldus een eerste analyse door Android-krakers op het XDA-forum waar Phandroid naar linkt.

White label-app

Zowel de gepushte app als de daardoor vervangen Samsung-app zijn afkomstig van aanbieder Seven, die zijn producten en diensten als white label aanbiedt. Google spreekt tegenover techblog The Verge van een bug, waardoor de Russische mailclient per abuis is doorgegeven.