Een zoekmachine verwerkt geen persoonsgegevens als het content van derden indexeert en toont in de zoekresultaten. Dat concludeert Niilo Jääskinen, advocaat-generaal bij het Europees Hof.

Spaanse waakhond teruggefloten

De zaak draait om een Spanjaard wiens naam in Google verscheen bij een huisveiling na een schuldbeslag. Die informatie was in 1998 gepubliceerd in een krant en later gedigitaliseerd en vervolgens door Google geïndexeerd. De krant weigerde de informatie te verwijderen, omdat deze in opdracht van de overheid was gepubliceerd. Ook Google weigerde zijn index aan te passen.

De Spaanse privacytoezichthouder AEPD verplichtte Google echter de informatie te verwijderen, maar niet de krant. Google begon een rechtszaak die resulteerde in prejudiciële vragen aan het EU-Hof.

AG Jääskinen is echter duidelijk: "Een internetzoekmachine kan, met betrekking tot persoonsgegevens op bronpagina's die op de servers van derden zijn ondergebracht, juridisch noch feitelijk voldoen aan de verplichtingen die de (Privacy-)richtlijn aan een „voor de verwerking verantwoordelijke" oplegt."

Alleen blokkade bij illegale info

Het blokkeren van toegang of verwijdering uit de index kan alleen als de originele content illegaal of strafbaar is. "Wanneer aan aanbieders van zoekmachines echter zou worden gevraagd om openbaar gemaakte legitieme juridische informatie te blokkeren, zou de vrijheid van meningsuiting van de uitgever van de webpagina worden beperkt. Volgens de advocaat-generaal zou dat betekenen dat een particulier de door die uitgever gepubliceerde content zou censureren", legt het EU-Hof uit.

Een advies wordt meestal door het EU-Hof overgenomen. Google toont zich verheugd. "Dit is een goede conclusie waar het gaat om vrije meningsuiting. We zijn blij dat het ons standpunt ondersteunt: zoekmachines dwingen om 'legitieme en legale informatie' te verwijderen komt neer op censuur", aldus Bill Echikson, chef vrije meningsuiting bij Google, in een reactie aan Webwereld.

Wel concludeert de AG dat Google in principe kan worden aangepakt door een nationale toezichthouder. Google stelde dat de waakhond geen jurisdictie heeft over Google Inc en dat Google Spanje alleen een verkoopkantoor is die niks met de zoekmachine te maken heeft. Maar Jääskinen vindt dat Google onder de lokale wetten valt als het lokale dochters heeft zich indirect met de zoekmachine bezighouden (zoals het promoten en verkopen van AdWords).

Nederlandse zaken over zoekresultaten

In Nederland zijn verschillende zaken gevoerd over al dan niet negatieve associaties door Google's zoekresultaten. Opmerkelijk genoeg oordeelde het Hof Amsterdam dat Google ook niet verantwoordelijk is als de zoekmachine flarden niet-gerelateerde tekst van de bronsite zelf bij elkaar veegt in daardoor een negatief verband suggereert.

UPDATE: informatie over jurisdictie Google Inc en Google Spanje toegevoegd.