Google speelt een kat- en muisspel door telkens een verborgen privacyfunctie in Android, App Ops, onklaar te maken. App Ops laat gebruikers zelf de rechten en permissies van apps controleren en desgewenst beperken. Handig als je niet wil dat een simpele scheetapp je hele adresboek en al je locatiegegevens wegsluist.

App Ops zit in Android sinds 4.3, maar verborgen. En Google wil dat graag zo houden, en heeft in de nieuwste update 4.4.2 de functie wederom gesloopt. De reden: het is een foutje dat deze functie ooit zichtbaar is geworden.

Gapende privacykloof

Recent legde Google-ontwikkelaar Dianne Hackborn (wat een naam!) uit dat App Ops intern bij Google wordt gebruikt voor testen en debugging van apps. Wellicht komt het ooit nog eens beschikbaar voor andere developers, maar voor eindgebruikers, nee.

Digitale burgerrechtenbeweging EFF is verbolgen en hekelt het onder de mat vegen van App Ops door Google. “Het niet kunnen beheren van app-permissies is een gapende privacy- en securitykloof in Android, waardoor de gegevens van een miljard gebruikers worden weggezogen. Gênant genoeg heeft Apple dit al jaren geleden gefixt in iOS.”

Meer informatie en uitwijkmogelijkheden op zustersite Computerworld.nl: Permissies van Android-apps beperken? Het kan (nog)