"Geen enkele populaire mobiele telefoon heeft een traditioneel virusprobleem zoals te zien is bij Windows en sommige Macs. Er zijn kleine uitbraken geweest, maar die kwamen niet ver vanwege het sandboxen van gebruikers en de aard van de onderliggende kernels van mobiele systemen", aldus Chris DiBona, open-source manager bij Google. Het opduiken van een 'tradioneel virus' voor mobiele apparaten is volgens hem misschien mogelijk, 'maar niet waarschijnlijk'.

Charlatans

DiBona haalt uit naar de makers van mobiele antivirus-apps. "De virusbedrijven spelen in op je angst om bullshit beveiligingssoftware voor Android, RIM en iOS aan je te verkopen. Het zijn charlatans en oplichters. Als je voor een bedrijf werkt dat virusbescherming voor Android, RIM of iOS verkoopt, dan moet je je schamen", aldus de Google-medewerker in een bericht op zijn Google+-profiel.

Mikko Hypponen, manager bij het Finse anti-virusbedrijf F-Secure, vindt de kritiek van DiBona onterecht, meldt hij via Twitter. "Hij ziet over het hoofd dat de beveiligingsapps voor mobiele OS'en meer doen dan alleen het bieden van virusbescherming, zoals antidiefstalbeveiliging, backuptools, phishingfilters en remote lock-functies."

UPDATE: Rik Ferguson, manager bij Trend Micro, is het ook oneens met de beweringen van Chris diBona. Hij vindt het onder meer onterecht dat de Google-man blijft vasthouden aan de term 'virus' om aan te tonen dat de systemen vrij van malware zou zijn, terwijl er veel meer dreigingen zijn. "Dat is exact dezelfde taal die ik de afgelopen jaren heb gehoord van MacOS-fans."