Google weigert de 3,6 miljoen netwerknamen (SSID’s) van draadloze routers die door Street View auto’s in Nederland zijn vergaard te vernietigen. Ook ziet het geen reden om een opt-out systeem op te tuigen zodat gebruikers MAC-adressen, die Google ook heeft verzameld, uit de database kunnen wissen.

Bezwaar en kort geding

Dat bevestigt Google Nederland tegenover Webwereld. Google gaat in bezwaar tegen de beslissing van het CBP en is een kort geding begonnen. “We hebben de rechter gevraagd om een voorlopige voorziening zodat de eisen van het CBP opgeschort kunnen worden lopende de bezwaarprocedure,” aldus de zegsman van Google.

Vorige maand oordeelde privacywaakhond CBP dat Google de privacywet had overtreden met het jarenlang sniffen van draadloze routers. Google verzamelt ongevraagd SSID en MAC-adres van routers. Deze data zijn volgens het CBP, in combinatie met de locatie, te kwalificeren als persoonsgegevens. Bovendien heeft het bedrijf het onderzoek van het CBP gefrustreerd.

Google is de bezwaren nog aan het uitwerken, en zal zolang deze procedure loopt niet verder inhoudelijk ingaan op de zaak. Waarom Google vindt dat SSID's en MAC-adressen geen persoonsgegevens zijn blijft voorlopig onduidelijk. Ook weigert Google een publiekscampagne over kwestie, zoals het CBP eiste.

Enorme spijt

Tevens heeft Google twee jaar lang, naar eigen zeggen per ongeluk, zogenaamde payload data zoals e-mails en logingegevens, verzameld. Google erkent dat het fout zat met het verzamelen van deze payloaddata. Die is dan ook al vernietigd, benadrukt Google.

“Zoals wij eerder hebben aangegeven, spijt het ons enorm dat wij onopzettelijk inhoudelijke communicatiegegevens van niet beveiligde Wifi-netwerken hebben verzameld. We hebben deze informatie nooit bekeken, nooit gebruikt in wat voor Google-product dan ook, en hebben deze gegevens verwijderd met toestemming van het CBP. Graag herhalen wij onze boodschap dat Google personen niet kan en ook niet wil identificeren op basis van netwerknamen,”aldus Google Nederland.

Het CBP geeft geen commentaar en stelt in een korte reactie via e-mail: "Wij doen geen uitspraken over lopende procedures."