Aanleiding voor de wijziging van de privacyvoorschriften was een advies van de Europese Commissie, zo vertelt Google-woordvoerster Nicole Wong tegen de Washington Post. De Commissie adviseert om het privacybeleid zo duidelijk en eenvoudig mogelijk op te stellen. Daar heeft Google hierbij gehoor aan gegeven, aldus Wong.

Hoewel er niet heel veel is aangepast, vergeleken met de oude tekst die uitkwam op 1 juli 2004, zijn een paar dingen wel duidelijker omschreven.

Zo staat er expliciet dat Google persoonlijke informatie verzamelt om content, advertenties en nieuwe diensten te ontwikkelen die zijn afgestemd op de gebruiker. Ook is het bedoeld om ervoor te zorgen dat het netwerk van Google goed blijft functioneren. Dergelijke expliciete beschrijvingen ontbraken in de vorige privacyvoorwaarden.

Verder krijgen medewerkers van Google nu alleen nog toegang tot de meest noodzakelijke informatie van gebruikers. Het overtreden deze regels wordt bestraft met ontslag of een juridische aanklacht, aldus Google.

Tot slot vertelt Google dat tussen sommige diensten informatie uitgewisseld kan worden. Voor het eerst spreekt Google hier ook over gerelateerde bedrijven of partnerwebsites. Wat voor soort bedrijven of sites dit zijn, blijft echter onduidelijk. "De samenwerkende websites hebben wellicht een eigen privacystatement en we raden u aan deze voorwaarden te lezen", schrijft Google.

Bewaren

Toch is nog lang niet iedereen tevreden met de nieuwe privacyvoorwaarden. Zo stoort het sommigen dat Google niet beschrijft hoe lang het persoonsgegevens van gebruikers bewaart. Wong kan niet aangeven hoe lang data bewaard worden omdat dat dat volgens haar afhangt van de soort dienst.

Overigens zijn de concurrenten van Google niet veel duidelijker in hun privacystatement over wat ze met persoonsgegevens doen, aldus Danny Sullivan van Search Engine Watch.