Google komt in de nasleep van zijn wifi-verzamelpraktijken met een aantal stappen die dergelijke fouten in de toekomst moeten voorkomen. De zoekgigant verzamelde met Google StreetView-auto's gevoelige data over wifi-netwerken. En nu blijkt ook dat er volledige e-mailberichten, wachtwoorden en website-adressen zijn onderschept en opgeslagen.

Google werd voordat dit bekend werd al flink gegrild door verschillende privacy-organisaties, overheden en verontruste burgers. Onder andere in de VS en Duitsland werden er rechtszaken aangespannen. De bedoeling van Google was om alleen netwerknamen (SSID's) en unieke routernummers (MAC-adressen) van onbeveiligde wifi-netwerken te verzamelen om te gebruiken in hun lokatiesoftware. Door een fout in de software werden er ook andere gegevens verzameld.

Het wifi-vergaren gaat overigens wel door, maar niet meer via Street View-auto's. De zoekgigant maakt nu gebruik van het smartphone-netwerk.

Diep door het stof

"We willen deze data zo snel mogelijk verwijderen, en ik wil graag opnieuw verontschuldigingen aanbieden voor het verzamelen van de data", gaat Alan Eustace, senior vice president of engineering and research, in een blogpost door het stof. "We schamen ons dood voor wat er is gebeurd, maar zijn er van overtuigd dat door de veranderingen aan onze processen en onze structuur, ons interne privacy- en beveilgingsbeleid voordelig zal uitpakken voor al onze gebruikers."

Daar hoort bijvoorbeeld het aanstellen van Alma Whitten als privacy director bij. De afgelopen jaren hield zij privacy-aspecten in de gaten bij het ontwikkelteam van Google en krijgt daar product management bij. Ze krijgt dus meer mandaat en meer personeel.

Training

Daarnaast krijgt het personeel meer training op privacygebied. Ook zal ook strenger gelet worden op het naleven van de privacyregels. Zo moet iedere ontwikkelaar de privacymaatregelen documenteren, waarbij duidelijk wordt gemaakt hoe er met gebruikersinformatie wordt omgegaan. Dat document wordt later door een intern team gecontroleerd op naleving van de regels.