Vier jaar geleden kwam Google met Chrome Frame, een plugin die de Chrome-browser in Internet Explorer integreert. Het koekoeksei was bedoeld voor (zakelijke) gebruikers die vastzaten aan een al dan niet verouderde versie van Internet Explorer voor bijvoorbeeld het intranet. Die gebruikers kunnen dan met Chrome Frame toch websites renderen die gebruik maken van bijvoorbeeld html5-elementen. Een jaar later kwam de plugin uit beta.

Chrome Frame is niet onomstreden. Niet alleen Microsoft klaagde, ook Mozilla: de browserveiligheid werd ermee ondermijnd.

LBS omgekeerde Chrome Frame

Maar we zijn nu vier jaar verder en het browserlandschap ziet er radicaal anders uit. De noodzaak voor Chrome Frame is verdwenen en dus zal de ondersteuning worden gestaakt op 1 januari 2014, meldt Google. Hiervoor zijn verschillende redenen: ten eerste hebben de meeste gebruikers oude browsers zoals IE6, 7 of 8 in de ban gedaan. Ten tweede is Chrome zelf sterk opgekomen als browser, en biedt het ook allerlei beheertools voor admins.

En ten derde biedt Google sinds april dit jaar een soort omgekeerde versie van Chrome Frame, genaamd Legacy Browser Support (LBS). LBS is juist een toevoeging aan Chrome om bepaalde, door de beheerder aangegeven, sites en webapps in Microsofts IE te draaien.