De laatste (Amerikaanse) uitspraak over de heropende zaak rond het opslurpen van Wi-Fi-gegevens van onbeveiligde draadloze netwerken is dat het in strijd is met de Amerikaanse Wiretap Act. De rechter besloot dat het tussen 2007 en 2010 het afvangen van MAC-adressen, SSID's en andere Wi-Fi-gegevens op onbeveiligde netwerk ook in Amerika niet legaal is.

Google schikte daarvoor deels met Justitie, terwijl andere zaken wel werden uitgevochten. Maar in deze nieuwe poging moet de Amerikaanse Supreme Court uitsluitsel geven of WiFi-sniffen toch niet gewoon legaal is.

Security-pro's doen het ook

Het bedrijf is nog altijd van mening dat deze vorm van data verzamelen niet in strijd is met de Wiretap Act. Want, zo beredeneert Google, het afvangen van bijvoorbeeld publieke radiogolven is ook niet verboden. Tenzij radiocommunicatie versleuteld is, moet aftappen kunnen.

Google stelt in zijn cassatie dat ook security-professionals deze technologie gebruiken om data te verzamelen bij het beveiligen van bedrijfsnetwerken.

Hollandse opt-out

Google heeft al boetes gekregen in verschillende landen voor het WiFi-sniffen. Dat gebeurde - volgens de datagigant zelf onbedoeld - door de Google Street View auto's, die het straatbeeld fotograferen voor de dienst Google Maps. In Nederland moest privacywaakhond CBP Google meermaals dwingen tot medewerking met het onderzoek.

Wel is er in ons land een opt-out voor WiFi-sniffing. Google Nederland liet bovendien eind 2011 aan Webwereld weten dat het de bestaande database met 3,6 miljoen SSID's heeft vernietigd.

Daarvoor had het al de 'per ongeluk' opgeslorpte payload data gewist. Voor Nederland waren dat vijf harde schijven vol met flarden data, waaronder e-mails, medische gegevens en financiële data.