Het opslurpen van Wi-Fi-gegevens van onbeveiligde draadloze netwerken is toch in strijd met de Amerikaanse Wiretap Act. Google had een eerdere rechtszaak hierover gewonnen, maar verliest nu in hoger beroep, meldt PCWorld. Dat betekent dat het tussen 2007 en 2010 het afvangen van MAC-adressen, SSID's en andere Wi-Fi-gegevens op onbeveiligde netwerk ook in Amerika niet legaal is.

Google bepleitte dat het gaat om 'openbare radiosignalen' die iedereen uit de lucht mag plukken, maar de Amerikaanse rechter van het Ninth Circuit of the U.S. Court of Appeals beslist anders. Hierdoor kunnen privacy-aanklachten tegen Google doorgang vinden en volgen mogelijk nieuwe boetes voor Google.

Eerdere boetes

Google heeft al boetes gekregen in verschillende landen voor het WiFi-sniffen. Dat gebeurde – volgens de datagigant zelf onbedoeld – door de Google Street View auto’s, die het straatbeeld fotograferen voor de dienst Google Maps. In Nederland moest privacywaakhond CBP Google meermaals dwingen tot medewerking met het onderzoek.

De Wiretap Act stelt dat informatie van vrijelijk beschikbare bronnen zoals radiogolven door iedereen opgevangen mag worden. Google deed hier een beroep op, aangezien het beredeneerde dat deze elektronische informatie gemakkelijk toegankelijk was vanwege het ontbreken van encryptie. Het gaat dan ook om de daadwerkelijke payload data.

Sniffen is niet normaal

Maar die vlieger gaat niet op. “Zelfs wanneer het verbinden met het onbeveiligde WiFi-netwerk van de buren gebruikelijk is voor het publiek, betekent dit niet dat het normaal is voor hen om onbedoeld verzonden data te onderscheppen en decoderen”, oordeelde de rechtbank.

“Hoewel technologie voortdurend verbeterd, blijft het recht op privacy in onze huizen bestaan”, reageerde advocate Kathryn E. Barnett van Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, één van de advocatenkantoren die werkte voor de eisers, op de uitspraak. Google is teleurgesteld over het besluit van de rechtbank en zegt in statement "zich te beraden op volgende stappen."

Google Streetview WiFi sniffing vonnis