De stap van Google heeft vooral effect voor China's beruchte internetcensuursysteem, de Great Firewall. De voor het regime onwelgevallige zoektermen kunnen niet meer netjes geblokkeerd worden. Chinese activisten die zich hard maken voor de ontmanteling van China's censuur zijn blij met wat Google doet, maar experts zijn bang dat China Google nu helemaal afsluit.

Reactie op NSA-onthullingen

Volgens Google zijn de beveiligingsmaatregelen onderdeel van een groter, wereldwijd plan om Googles diensten te versleutelen. Zo is het sinds de NSA-onthullingen van Edward Snowden en consorten hard aan de slag gegaan met het versleutelen van alle communicatie tussen zijn datacenters. Ook andere Google-diensten zullen volgens een woordvoerder van de internetreus standaard versleuteld worden.

Toch denken censuur-experts dat de op zich lovenswaardige maatregel van Google weinig effect zal hebben in China. Dit omdat Google maar vijf procent van de Chinese zoekmarkt in handen heeft. Deze wordt namelijk gedomineerd door Baidu, een regeringsvriendelijke Chinese zoekmachine.

Volledige Google-blokkade

Tevens zijn er nog de verouderde browsers waar Google tegen aanloopt. Zo wordt er in China nog veel gebruik gemaakt van het hopeloos verouderde Internet Explorer 6. Googles versleuteling werkt hier niet op, dus moeten deze Chinezen naar een andere browser overstappen of Google de rug toe keren.

Bovendien heeft Peking nog twee opties: volledig blokkade van Google en een geavanceerde man-in-the-middle-aanval die het verkeer ontsleutelt, een truc die de Chinese censuur naar verluidt eerder bij Github uitvoerde.

Activisten van GreatFire.org, een groep die zich keert tegen de censuurpraktijken van de Chinese overheid, zijn blij met wat Google doet. Ze hopen dat andere bedrijven volgen.