Het downloaden van Chrome-extensies op Windows van buiten Google’s eigen webwinkel voor Chrome is vanaf januari verboden. Tot nog toe was het mogelijk om zelf extensies te installeren op de Windows-versie van de Chrome-browser, door deze na het downloaden naar ‘chrome://extensions/’ te slepen. Maar Google neemt de controle steviger in handen en stopt dit per januari.

Volledige controle

Daarmee krijgt Google de volledige controle in handen. In het nieuwe model bepaalt alleen Google nog welke extensies zijn toegestaan op de enorm populaire browser. Eerder dit jaar verwijderde het advertentiebedrijf bijvoorbeeld de applicaties Adblock Plus en Adaway uit de Google Play Store. In het nieuwe model zou dit ook mogelijk zijn voor de Chrome-browser op Windows.

Overigens betalen ontwikkelaars die een extensie indienen 5 dollar aan registratiekosten en ook roomt Google bij inkomsten standaard 5 procent af.

Op oorlogspad

Volgens Google draait het echter om security. “Dit mechanisme wordt misbruikt door stilletjes installeren van malware-extensies op de achtergrond die de browser-instellingen aanpassen en de gebruikerservaring ongewenst beïnvloeden”, schrijft Google-ontwikkelaar Erik Kay in een blogpost.

Google is de laatste tijd duidelijk op oorlogspad tegen malwaremakers. Eind vorige maand maakte het bekend dat de Chrome-browser voortaan zelf op malware gaat scannen, gebaseerd op een reputatiescore van websites.