De effectiviteit van normale captcha's loopt al jaren achteruit, met de opkomst van optische karakterherkenning (OCR) en kunstmatige intelligentie. Google verklaart deze traditionele methode om bots van mensen te onderscheiden nu echt dood.

Captcha's, voluit "Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" zijn moeilijk leesbare flarden tekst of cijfers die alleen voor mensen leesbaar zouden moeten zijn en niet voor computers. Het wordt vooral gebruikt om spambots tegen te houden die reacties op websites vervuilen met links naar dubieuze sites.

Captcha is dood, leve reCAPTCHA

Onlangs schreven Google-onderzoekers al dat hun neurale netwerk in staat was om meer dan 90 procent van de huisnummers te ontcijferen die Street View-camera's vastleggen. Datzelfde neurale netwerk maakt ook gehakt van de meeste captcha's, het leest 99 procent van Google's eigen reCAPTCHA's correct uit, meldt het concern nu.

Maar dat betekent niet het failliet van reCAPTCHA, claimt Google. Het bedrijf heeft reCAPTCHA namelijk de afgelopen jaren extra botdetectie-methoden meegegeven. "Het gebruikt geavanceerde risicoanalyse technieken, die de gehele gebruikersinteractie met de captcha behelst en een breed scala aan aanwijzingen en variabelen evalueert om mensen van bots te onderscheiden", aldus Google.

Sterker nog, Google claimt dat het al bijna zeker het onderscheid tussen mens en bot weet op het moment dat de pagina met de captcha wordt bezocht. Hoe is het geheim van de smid, maar daarvoor heeft Google zijn algoritmes en uitgebreide netwerkvoelsprieten. Op die manier krijgen bezoekers waarvan Google vermoedt dat het een bot is direct al een veel moeilijker leesbare reCAPTCHA te zien dan een onverdachte, waarschijnlijk menselijke bezoeker.

Computer beslist Turingtest

En daarmee zijn we in het logische maar paradoxale tijdperk terecht gekomen dat alleen nog computers het onderscheid tussen mens en computer kunnen maken. Had Alan Turing dat voorzien?