Terwijl gisteren wereldwijd de beurzen voorzichtig opklommen na 'Zwarte Maandag' kregen handelaren in techaandelen te elfder ure een hartverzakking. Drie minuten voor sluiting van de New Yorkse Nasdaq-beurs raakte het aandeel Google ineens in een vrije val. Binnen luttele minuten kelderde de koers van rond de 400 dollar naar 200 dollar. Google Finance geeft zelf een laagterecord van 26 dollar aan en handelaren meldden zelfs dat de koers op een gegeven moment op nog maar één cent zou hebben gestaan.

Al snel bleek een fout in het elektronische handelssysteem van de beurs verantwoordelijk voor de spectaculaire crash. Nasdaq heeft daarop alle transacties onder de koers van 400 in de laatste minuten teruggedraaid. "De geannuleerde handel werd veroorzaakt door foutieve orders die naar Nasdaq werden gerouteerd vanaf een andere marktplaats", meldt de beurs.

Beurskoersen zijn wel vaker het slachtoffer van elektronische communicatietechnologie. Onlangs nog stortte de koers van vliegmaatschappij United Airlines in nadat Bloomberg abusievelijk via Google News een jarenoud oud bericht had overgenomen over het dreigende faillissement van de maatschappij. En Fortis was twee weken geleden het slachtoffer van aandelenspammers die de koers naar beneden roddelden.