Google versleutelt vanaf nu alle bestanden van Cloud Storage-klanten vóór die worden opgeslagen. Deze aanvullende functionaliteit is gratis en heeft geen noemenswaardig gevolg voor de performance. Klanten voor wie encryptie van bestanden noodzakelijk is, kunnen dit nu desgewenst aan Google overlaten, meldt het concern. Alle nieuwe data wordt nu versleuteld met 128-bit AES, en het bedrijf is doende om ook alle reeds eerder opgeslagen data te versleutelen.

Het bood eerder al default versleuteling aan van opgeslagen bestanden die gebruikt worden in Google Compute Engine, wat betekent dat Google nu standaard alle ongestructureerde data van Cloud-klanten versleutelt.

Tegen hackers, niet tegen NSA

Sommigen linken de actie aan de recente onrust over digitale sleepnetspionage van de NSA na onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Het is echter zeer de vraag of deze maatregel helpt, aangezien Google in principe moet voldoen aan alle dataverzoeken van de geheime dienst, en het zelf de encryptiesleutels beheert. Wel vermindert dit het risico dat hackers gevoelige data bemachtigen als ze inbreken op de cloudservers van Google.

Overigens biedt de grote rivaal Amazon al sinds 2011 serverside versleuteling bij zijn cloudopslagdienst S3, met 256-bit AES. Die functionaliteit is echter optioneel.