Google gaat volgens Cnet bestanden van gebruikers in clouddienst Drive versleutelen. Het bedrijf zou dit systeem momenteel aan het testen zijn. Communicatie met Drive verloopt al via een HTTPS-verbinding, maar binnenkort worden bestanden ook versleuteld opgeslagen op de server.

Cnet baseert zich op twee anonieme bronnen die stellen dat Google momenteel de encryptie van Drive-bestanden op servers aan het uitproberen is. Ook zou een percentage van bestanden op Google Drive al versleuteld zijn. Met versleuteling zou Google weer controle hebben over bestanden die door overheidsdiensten worden ingezien.

Cloud versleutelt verbinding

Client-side encryptie is voor mensen die zich zorgen maken over de privacy van hun documenten altijd al een optie, maar Google lijkt nu over te stappen op server-side versleuteling. Dergelijke versleuteling kost meer rekenkracht en daarom voorzien de meeste clouddiensten niet in deze behoefte. Wel wordt de communicatie tussen server en client versleuteld.

Cloudopslagdienst Mega van Kim Dotcom gebruikt encryptie waarbij de sleutel in handen is van de gebruiker. Mega kan zo niet zelf door bestanden zoeken en voldoen aan overheidsbevragingen voor informatie. Maar het is onduidelijk of Google deze methode toepast, of zelf de sleutels in handen houdt.