Vanaf het nieuwe Chrome 25 worden zoekopdrachten die in de adresbalk van de browser worden ingevoerd via het SSL-protocol beveiligd, meldt Google. Hierdoor is de privacy van gebruikers beter te waarborgen, omdat de verbinding met de zoekmachine op bijvoorbeeld open wifi-netwerken niet meer is af te luisteren.

Google volgt met de invoering van zoeken via SSL in de adresbalk vergelijkbare initiatieven van Mozilla en Appl die met respectievelijk Firefox en de mobiele Safari-versie ook al standaard versleuteld zoeken aanbieden. Ook Twitter en Facebook zijn vorig jaar overgestapt op SSL.

Sitestatistieken

Google lanceerde SSL Search al in 2010 als betadienst. Ook de versleutelde zoekmachine is niet helemaal privé. Google zelf slaat de gegevens nog wel op, zoals dat ook met de gewone zoekmachine gebeurt. Maar de zoekopdrachten kunnen niet meer worden afgeluisterd door derden.

Verder kan in de statistieken van websites bijvoorbeeld niet meer worden bijgehouden welke zoektermen zijn gebruikt bij het zoeken. Volgens een onderzoek vorig jaar is van 39 procent van alle zoekopdrachten de zoekterm niet te herleiden.