De ophef over de internetspionage door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA hebben Google ertoe gezet om een plan om end-to-end-encryptie in zijn datacenters eerder uit te voeren, meldt de Washington Post. Deze vorm van versleuteling van verkeer tussen servers in datacenters en bij de verbindingen tussen datacenters moet het lastiger maken om de glasvezelverbindingen die Google gebruikt af te tappen.

Het project zou een paar maanden naar voren zijn gehaald door de onthullingen over spionageprogramma PRISM. Google's security-topman Eric Grosse spreekt van een 'wapenwedloop met overheidsdiensten' die volgens hem op dit gebied de beste spelers zijn. Volgens Google wordt er 'zeer sterke technologie' ingezet bij de versleuteling.

Backdoors in encryptie

Donderdag bleek dat NSA ook backdoors laat inbouwen in versleutelingsproducten. Ook worden de ontwerpen van beveiligingsstandaarden gecorrumpeerd. TLS/SSL zou al jaren te ontsleutelen zijn. Ook de nieuwe lekken zijn afkomstig van klokkenluider Edward Snowden. Google verklaarde zijn versleuteling niet te verzwakken op verzoek van de NSA. "Dat gebeurt hier niet", aldus Grosse.