Het bedrijf vraagt internetgebruikers om hulp bij het opsporen van sites met daarop kwaadaardige content. Op de website van Google is een formulier geplaatst waarmee eenvoudig aan Google kan worden gerapporteerd, wanneer het vermoeden bestaat dat een site kwaadaardige code bevat. Het formulier is bewust erg laagdrempelig gehouden om ervoor te zorgen dat het gebruikers weinig moeite zal kosten om even snel een site aan te geven. Wel moet er bij iedere 'aangifte' een captcha code worden ingevuld om te voorkomen dat het formulier wordt ingevuld en verzonden door robots.

Kwetsbaar

Een kwetsbare opstelling van Google, maar wel een noodzakelijke volgens Ian Fette van Google: "Op dit moment zijn we op de hoogte van enkele honderdduizenden websites die trachten om computers van internetgebruikers te infecteren met malware. Helaas weten we ook dat er nog veel meer van dit soort websites zijn waar we niet van op de hoogte zijn." De maatregel van het bedrijf is een onofficiële reactie op een ontdekking ontdekking die eerder deze week werd gedaan. Onderzoekers troffen een grote hoeveelheid malafide sites aan tijdens het invullen van alledaagse zoektermen. De links bleken het resultaat van een grootscheeps initiatief van dit soort websites, waarbij het spammen van commentaarvelden onder artikelen en blogs werden ingezet om de pageranking te verhogen.

Gigantisch

Alex Eckelberry, directeur bij beveiligingsbedrijf Sunbelt Software maakt zich ernstige zorgen over de ontwikkeling: "Dit is gigantisch! Tot nu toe hebben we al 27 domeinen gevonden, met daarop ieder 1500 pagina's vol met malware. Dat zijn dus meer dan 40 duizend gevaarlijke pagina's. De makers van deze websites zorgen dat de ze op Google terecht komen en brengen mensen die een zoekopdracht uitvoeren vervolgens naar hun gevaarlijke webpagina's. De gemiddelde gebruiker zal daarbij niets doorhebben."

Geen bevestiging van Google

Het bedrijf plaatste screenshots online van zoekopdrachten die leidden tot boosaardige content. Inmiddels zijn deze zoekresultaten door Google verwijderd, maar het bedrijf wil het feit dat deze zoekresultaten hebben bestaan niet bevestigen of ontkennen. Ook geeft Google geen commentaar op de vraag of ze deze resultaten zelf verwijderd heeft.