Google heeft een functie toegevoegd die gebruikers waarschuwt voor websites die mogelijk gehackt zijn. Mensen die in hun zoekresultaten zo’n site zien worden daar op gewezen met de melding 'deze site is mogelijk onveilig'. Zij kunnen op een link klikken voor meer informatie over de website. De website is verder wel nog gewoon normaal te bezoeken.

Verdachte websites

“Als we iets verdachts detecteren voegen we deze melding toe aan onze zoekresultaten”, zegt Gideon Wald van Google op het weblog van de zoekgigant. “We gaan dan ook ons best doen om contact op te nemen met de webmaster. Via hun Webmaster Tools-account of ieder ander e-mailadres dat we kunnen vinden op de website.

De melding komt onder een zoekresultaat als Googles automatische tools opmerken dat een site mogelijk misbruikt wordt door spammers, phishers of oplichters. Dat soort cybercriminelen misbruiken vaak gaten in websites om hun illegale praktijken uit te voeren. Het is onbekend hoe Google valse meldingen tegen denkt te gaan.

Sites blijven geblokkeerd bij virusmelding

Als een beheerder van een gehackte website zijn site weer opgeschoond heeft kan hij of zij contact met Google opnemen. De zoekgigant belooft de waarschuwing onder een zoekresultaat dan zo snel mogelijk te verwijderen.

Deze functie van Google komt bovenop de huidige functie die via de tekst ‘deze site kan uw computer beschadigen’, gebruikers waarschuwt voor sites die bijvoorbeeld besmet zijn met een virus. De nieuwe waarschuwingen staan los van die functie, zo laat Google op zijn blog weten.

Sites die op die lijst van Google staan worden ook nog gewoon geblokkeerd vanuit de zoekresultaten. Gebruikers die zo'n website willen bezoeken moeten de URL handmatig kopiëren.