Google biedt de nieuwe functie sinds vrijdag aan in samenwerking met de Stop Badware Coalition, een nonprofit-organisatie die geleid wordt door de Harvard University en de universiteit van Ofxord.

Gebruikers die in de resultatenlijst van Google op een website klikken die aangemeld is bij de Stop Badware Coalitie, krijgen een waarschuwingspagina van Google te zien waarop ze gewaarschuwd worden voor mogelijke risico's. De pagina biedt de mogelijkheid om terug te keren naar de resultatenpagina of om alsnog de opgevraagde website te bezoeken.

De algemene waarschuwingspagina's zullen stap voor stap vervangen worden door specifieke meldingen over de riskante websites. Deze meldingen zijn eveneens afkomstig van de Stop Badware Coalitie, die gesteund wordt door Google, Lenovo en Sun Microsystems.

Met de nieuwe functie wil Google het probleem aanpakken dat websites uit de zoekresultaten spyware en adware downloaden op pc's van gebruikers, kwetsbaarheden op pc's uitbuiten of gebruikers misleiden.

Uit recent onderzoek van beveilingsbedrijf McAfee blijkt dat alleen al in de VS gebruikers maandelijks zo'n 285 miljoen keer op een kwaadwillende website terechtkomen door op een zoekresultaat van een van de vijf grote zoekmachines te klikken.