Google weigert het omstreden 'recht om vergeten te worden' uit te voeren op zijn belangrijkste domein, Google.com, ondanks dat toezichthouders concluderen dat dit "de effectiviteit van de hele beslissing op losse schroeven zet".

Nederland heeft al zijn eerste vonnis naar aanleiding van het historische vergeetrecht-arrest van het EU-Hof. De Amsterdamse rechter trekt echter een geheel eigen lijn, terecht?

Alleen op Europese domeinen

Het verwijderen van links die mogelijk de privacy schenden is immers een Europese aangelegenheid, dus doet de zoekgigant dit enkel op Europese domeinen, zoals Google.nl, .fr of .de.

"Omdat het EU-Hof gaat over Europa en Europese gebruikers, focussen we ons op deze domeinen. Het .com-domain is gericht op de VS", aldus Eric Schmidt tijdens een bijeenkomst van de rondreizende Google-adviesraad, meldt Techcrunch.

Een logisch alternatief zou zijn dat Google Europese gebruikers selecteert op IP-adres, ongeacht het domein dat ze bezoeken. Maar dat is volgens Google niet nodig, omdat het Europese gebruikers automatisch doorverwijst naar het landdomein waar ze zich bevinden. Slechts zo'n 5 procent van Europese gebruikers zou structureel gebruik maken van Google.com.

Lokken naar Google.com

Zouden niet meer Europeanen dat dan moeten doen? Schmidt: "Ik zou dat niet aanraden, maar sommigen doen dat wel." Toch tracht Google wel degelijk Europese gebruikers te lokken naar het .com domein, al lijkt dat vooralsnog om een test te gaan: