Dit zei Schmidt tijdens een preview van een CNN-programma op CNN.com, bericht MarketWatch. Het fragment is uiteindelijk nooit uitgezonden door de nieuwszender. Schmidt reageert op vragen over het verzamelen van persoonlijke data door het bedrijf, en specifiek het opslaan van huizen in Google Street View.

"Voor Street View rijden we exact één keer langs", zei de ceo. "Dus je kunt gewoon verhuizen nietwaar?" Het bleef hierna volgens MarketWatch onduidelijk of Schmidt een grap maakte of het serieus bedoelde. Schmidt voegde later toe dat het punt is dat de Street View-auto maar één keer langsrijdt en dat het niet gaat om een situatie waarin huizen continue in de gaten worden gehouden.

Verontrustende uitspraken

In tweede instantie wijst de pr-afdeling van Google erop dat dit precies het punt is dat Schmidt probeerde te maken met zijn verhuis-opmerking. "Uiteraard staan wij gebruikers toe een verzoek in te dienen om hun huis van Street View te verwijderen."

Eric Schmidt heeft een reputatie opgebouwd met het maken van opmerkelijke en vaak verontrustende opmerkingen. Weblog AllThingsD zet die uitspraken op een rij. Eerder reageerde Schmidt op kritiek op het privacybeleid van het bedrijf met de zin: "Als je iets hebt waarvan je niet wil dat iedereen het weet, had je het in misschien in eerste instantie helemaal niet moeten doen." Ook zei hij: "We weten waar je bent. We weten waar je geweest bent. We kunnen min of meer voorspellen waaraan je denkt."

Gewoon je naam veranderen

Ook heeft Schmidt gesuggereerd dat mensen die in hun jeugd iets hebben gedaan waarmee ze op internet niet zo goed uit de verf komen, hun naam kunnen veranderen. Daarnaast zei hij ook: "Wat we echt aan het doen zijn, is het bouwen van een augmented reality-versie van de mensheid, we bouwen computers die mensen helpen om dingen die ze niet zo goed kunnen beter te doen."

Verder is hij er van overtuigd dat Google de beurs kan voorspellen. "Op een dag hadden we een gesprek waarin we bedachten dat we konden proberen om de beurskoersen te voorspellen. Om vervolgens te besluiten dat dat illegaal is. Dus toen zijn we ermee opgehouden."

Privacyzorgen

Al deze uitspraken hebben ertoe geleid dat veel privacy-organisaties zeer sceptisch zijn over het privacybeleid van Google. Eric Schmidt is al eens neergezet als een kinderlokkende ijscoman.

Aan de andere kant ziet Google zelf ook in dat privacy van gebruikers meer aandacht verdiend. Daarom heeft het bedrijf afgelopen vrijdag de interne privacyregels aangescherpt en een privacymanager benoemd.

Opt out

Voor wie echt niets meer te maken wil hebben met Google heeft het satirische nieuwsnetwerk The Onion met gevoel voor het privacy-sentiment, het Google Opt Out Dorp in het leven geroepen.


Google Opt Out Feature Lets Users Protect Privacy By Moving To Remote Village