Volgend op de internationale ophef over het massale internetaftappen door de Amerikaanse geheime dienst NSA komt Google met een openbare brief aan de regering van de Verenigde Staten. Het internetbedrijf, dat ontkent iets van dat PRISM-tapprogramma te weten, wil meer openheid van zaken geven. Dit gaat dan om data-opvragingen die de regering bij Google doet in het kader van de nationale veiligheid.

Aantallen en reikwijdte

Hoofdjurist David Drummond heeft een brief geschreven aan de procureur-generaal van de VS en aan de FBI. Die brief is ook geopenbaard op het officiële blog van Google. Het bedrijf vraagt daarin toestemming om over de zogeheten FISA-bevragingen (Foreign Intelligence Surveillance Act) te mogen openbaren in het Transparency Report dat Google publiceert.

Het gaat niet direct om het volledig openbaren van die geheime dataverzoeken. Google vraagt om hulp van de overheid om geaggregeerde aantallen te publiceren van national security requests, waaronder dan ook de FISA-bevragingen. Daarbij wil Google wel de reikwijdte van die overheidsverzoeken openbaren.

Reputatie oppoetsen

Het doel van de internetreus is om zo aan het publiek te bewijzen dat het de overheid geen directe toegang geeft tot gebruikersgegevens. "Google's cijfers zouden duidelijk maken dat onze compliance met deze verzoeken flink minder is dan de claims die worden gemaakt", schrijft topjurist Drummond. Hij stelt dat de geheimhoudingsplicht waaraan Google is gebonden ervoor zorgt dat speculatie in de pers over massaal internetafluisteren wordt gevoed.