De U.S. General Services Administration (GSA) kiest voor Google Apps en migreert de mail van 17.000 werknemers naar de cloud. Het is de eerste federale overheidsdienst die geheel voor zo’n gehoste oplossing gaat.

Strategische klant

Daarnaast is het ook een strategisch cruciale stap. GSA ondersteunt namelijk andere overheidsdiensten zoals ministeries bij inkoop en aanbestedingen. Nu Google het GSA-schaap over de dam heeft, kunnen andere overheden gemakkelijker volgen.

Eerder al besliste de gemeente Los Angeles, na veel mitsen en maren, om voor Google Apps te gaan. Maar elders moet Google het afleggen tegen de clouddiensten van Microsoft. Zo koos de staat Californie voor BPOS, de kantoorcloud van Redmond. En onlangs klaagde Google de federale overheid aan omdat een aanbesteding vroeg om een Microsoft-specifieke oplossing.

Speciale overheidscloud

Sinds enkele maanden heeft Google, om overheden over de streep te trekken, een speciale overheidscloud opgetuigd. In deze zogenaamde community cloud (tussen een private en een publieke cloud in) blijft alle data binnen de grenzen van de VS, belooft Google.

Microsoft is teleurgesteld in de keuze van GSA en zal proberen de criteria van de organisatie te doorgronden, blogt het bedrijf enigszins gefrustreerd. Het laat dan ook niet om te stellen dat vele bedrijven Google eigenlijk niet geschikt vinden. Het toevoegen van allerhande consumentgerichte toeters en bellen aan Google Apps betekent niet dat Google ineens voldoet aan eisen van enterprise en overheid, aldus Microsoft.

Schoolstrijd

Ook in Nederland is een felle strijd tussen Microsoft en Google gaande, vooral in onderwijsland. Overheden kijken officieel de kat nog uit de boom, al wordt er op de werkvloer wel clandestien geëxperimenteerd.