De gratis apps zijn gemaakt door een security-onderzoeker voor "onderzoeksdoeleinden", schrijft Google op het Android Developers-blog. Volgens de internetreus was de beschrijving van de app in Android Market misleidend. Dit was doelbewust; om meer downloads te genereren.

De apps zijn niet ontworpen voor kwaadaardige doeleinden, schrijft Google. Toch maakten de apps zonder toestemming gebruik van gebruikersdata en systeembronnen, op een manier die verder ging dan in de voorwaarden staat.

Praktisch nutteloos

Veel impact heeft de verwijdering op afstand niet, aldus Google. Omdat de apps "praktisch nutteloos" zijn, verwijderden de meeste gebruikers de apps al zelf direct, aldus Google. Daarnaast heeft de developer zelf zijn apps vrijwillig uit de Android Market teruggetrokken. Mensen die de app geïnstalleerd hadden, zijn door een notificatie op de telefoon op de hoogte gesteld.

Het bestaan van de 'killswitch' is al sinds het eerste Android-toestel bekend, maar de optie werd nooit eerder gebruikt. Ook Apple heeft de mogelijkheid apps van iPhones te wissen, maar volgens The Register nog nooit gebruikt.

Soepel toelatingsbeleid

Voor de Android Market hanteert Google een beduidend soepeler beleid dan Apple, dat ingediende apps eerst volledig wikt en weegt voor ze in de App Store verschijnen. Google weigert apps pas na het verschijnen in de eigen app store. Eind vorig jaar werd bekend dat 1 procent van de ingediende apps uit de Android Market gezet zijn omdat ze in strijd zijn met Google's voorwaarden.

De blogpost over de met de killswitch teruggetrokken apps komt daags na het verschijnen van een onderzoek van SMobile Systems naar spyware in de Android Market. Uit de analyse van het beveiligingsbedrijf blijkt dat 20 procent van de apps die te downloaden zijn op de Android Market de potentie heeft om privé-informatie te stelen.

Toestemming aan app

Google verwerpt de conclusies van dat onderzoek, omdat het zou suggereren dat Android-gebruikers geen controle hebben over hun data. Eindgebruikers moeten nog altijd zelf toestemming geven als een app toegang tot gebruikersdata wil. Bovendien worden developers gecheckt als ze een app willen indienen, en worden apps uitgeschakeld als ze kwaadaardig zijn, stelt het internetbedrijf.