De Google technology wordt ingezet bij de zoektocht naar afbeeldingen van kinderen in de database van het National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) in online foto's en video's.

Uitgeprobeerd in echte omgeving

Google engineer Shumeet Baluja: "Voor mij is de samenwerking met NCMEC een enorme kans. Het stelde ons in staat om onze meest recente ontwikkelingen op het gebied van foto- en videoanalyse direct in te zetten in een echte omgeving. Ik ben persoonlijk ook erg geraakt door de enorme toewijding van het gehele NCMEC-team, dat er alles aan heeft gedaan om deze fantastische missie te laten slagen."

YouTube-technologie

Het belang van een effectieve manier om foto's en video's te filteren laat zich raden. De aard van kinderpornografie zorgt ervoor dat de makers hiervan lastig zijn te traceren omdat zij hun sporen keer op keer uitwissen. Slechte belichting, video's van lage kwaliteit en het feit dat kinderen sneller groeien en veranderen dan een volwassene, zorgen er bovendien voor dat het lastig is om een kind te identificeren.

Om dit proces te vereenvoudigen heeft Google de technologie die is ontwikkeld voor het opsporen van auteursrechtelijk materiaal op YouTube nu aangepast. Doordat de software van Google de gigantische hoeveelheid gegevens in de NCMEC-database sorteert, organiseert en doorzoekt, kunnen analisten beeldmateriaal veel sneller en efficiënter vergelijken.

Zaken sneller oplossen

Naast het filter heeft Google nog een applicatie voor NCMEC gebouwd die de behandeling van videosegmenten door de organisatie te stroomlijnen. Daardoor zouden slachtoffers nog sneller geïdentificeerd moeten worden.