Het positieve bericht is afkomstig van Brad Taylor, de software-engineer die verantwoordelijk is voor de spamfilter van Google's e-mail service.

Hoewel Taylor geen cijfers wilde vrijgeven, liet hij weten dat het percentage spam van alle berichten via Gmail in het afgelopen jaar plotseling sterk is teruggelopen. Het bedrijf hoopt dan ook dat deze ontwikkeling het resultaat is van een jarenlange strijd tegen spam.

Taylor hoopt dat spammers het simpelweg zat zijn geworden om het op te nemen tegen het spamfilter van Gmail. Ook bestaat volgens de software-engineer de mogelijkheid dat het met succes tegenhouden van zoveel spam via Gmail ervoor heeft gezorgd dat deze vorm van reclame via mail minder lucratief is geworden en dat het aantal mails daarom terugloopt.

Hoewel het bericht van Google hoopgevend is, blijft de spam problematiek zorgwekkend. Het aantal mag dan langzaam teruglopen, op dit moment is nog altijd 70 procent van alle berichten die op de servers van Gmail arriveren spam, volgens Wired.

Daarbij komt dat Taylor's uitlatingen lijnrecht tegenover de bewering staan dat in de maand augustus van dit jaar maar liefst 93 procent van al het e-mail verkeer bestond uit spam, hetgeen een record was.

Dit verschil in berichtgeving is volgens Mary Landesman, analist bij beveiligingsbedrijf ScanSafe, te verklaren door het succesvolle spamfilter van Gmail: "Het kan best zo zijn dat de spamberichten die geadresseerd zijn aan Gmail-adressen veel minder hebben opgeleverd dan andere berichten. Als gevolg hiervan kan het percentage spam binnen Gmail zijn teruggelopen."

Nieuwe technieken

Of het teruglopende spampercentage van Gmail nu bedrijfsafhankelijk is of dat deze afname binnenkort ook bij concurrerende e-mail providers te merken zal zijn, verlost van malafide berichten zijn we nog lang niet. Met het ontstaan van nieuwe technologie├źn, ontstaan ook nieuwe manieren om gebruikers te belagen. Spammers verplaatsen hun activiteiten dan ook steeds vaker naar andere markten zoals Bluetooth en VoIP .